Szél Péter

... legalábbis nem azok, akiket valójában kerestek.

Why should I... Apply now! Fail

A minap ismét kaptam egy állásajánlatot, s mint állatorvosi ló, ezt fogom most elemezni lépésről lépésre bemutatva, melyek azok a pontok, ahol az olvasó potenciálisan elveszíthette az érdeklődését; volt neki egyáltalán?

A levél

Kedves LinkedIn felhasználó!

Szeretném a figyelmébe ajánlani a csatolt dokumentumban részletezett 
IT Engineer (Software Development Engineer) pozíció leírását, amely 
betöltésére szakembereket keresünk.

Amennyiben érdekli az állásajánlat, várom szíves jelentkezését az 
alábbi elérhetőségeimen.
 1. Gyakorlatilag a megszólításnál elveszíti az olvasók nagy részét, hisz egyértelművé teszi: ez egy tömeg-levél. Még csak arra sem vette a fáradtságot, hogy 5 perc alatt készítsen Wordben egy körlevelet, amely automatikusan kitölti a neveket.
 2. Az első bekezdés legnagyobb hibája, hogy meg sem próbálja felkelteni az érdeklődésemet, hiszen nem én vagyok a középpontban, hanem szemmel láthatóan a feladó. Ő szakembert keres és figyelmembe ajánl egy dokumentumot – de minek nyissam meg? Összességében a kérdés az, miért érdekeljen?

Csatolt dokumentum

A csatolt dokumentumban eleve nem csak egy, hanem több állás leírása is szerepel, gondolom a feladó lusta volt külön-külön körlevelet írni.

Főbb feladatok: 
  * Web / Desktop alkalmazások: tervezés, specifikáció, fejlesztés,
  tesztelés, dokumentáció, hiba felderítés és javítás
  ...

Elvárások: 
  * Felsőfokú szakirányú végzettség
  * Alapfokú angol nyelvismeret
  * C# / ASP.NET nyelvek magas szintű ismerete
  * SQL 2005/2008 magas szintű ismerete
  * Felhasználó szintű gondolkozás
  * Delphi; Visual Basic; PHP ismeret
  * Szoftverfejlesztői tapasztalat
  * Elektronikai gyártási tapasztalat előny
  * MS, SQL, XAML, VB.NET, SilverLight, Android & Java programozás

Amit ajánlunk: 
  * Versenyképes jövedelem, egyéb juttatások

Maga a Word dokumentum eleve nagyon gyengén van megszerkesztve, soremeléseket használ térközök helyett, az egyes bekezdések nincsenek egy vonalban, a címsorok hibásan vannak beállítva, a felsorolásokhoz használt szimbólum változó méretű stb. Összességében az igénytelenség hatását kelti a dokumentum.

Főbb feladatok

Most érkeztünk el a mai bejegyzésem kulcspontjához, leírja, hogy egy szoftverfejlesztőnek szoftverfejlesztés lesz a feladata. Most komolyan? Sosem gondoltam volna. A legnagyobb hiba, amit rendszeresen elkövetnek fejvadászok, hogy általánosságokat fogalmaznak meg ahelyett, hogy felkeltenék az érdeklődésemet a feladatok iránt.

Elvárások

Ezek után jön egy hosszú felsorolás egyveleg, véletlenszerű kulcsszóhalmaz, látszólag minden struktúra és következetesség nélkül, tele hibával:

 1. Az ASP.NET nem programozási nyelv.
 2. SQL 2005/2008? Talán SQL Server?
 3. Az "MS, SQL" felteszem MS SQL Server akart lenni, ismételten?
 4. A XAML hogyan kerül ide logikailag?
 5. Silverlightot kis L betűvel írják
 6. Android programozás? Az előbb még Web/Desktop alkalmazás-fejlesztőt kerestek...

Itt egyértelművé válik, hogy jobb esetben a fejvadásznak, rosszabb esetben a cégnek lövése sincs arról, hogy mire/kire van szüksége valójában. Én nem szívesen dolgoznék ilyen cégnek.

Amit ajánlunk

Szokásos bullshit, bullshit, bullshit...
Könyörgöm, csak egyetlen olyan álláshirdetést szeretnék látni halálom előtt, amelyben nincs benne a "Versenyképes jövedelem" kifejezés!

Így járhatsz több sikerrel

Ha sikerrel szeretnél járni, kezdd azzal a munkád, hogy kitalálod miért is szeretne bárki annál a cégnél dolgozni, ahova embert keresel; és felejts el a közhelyeket!
Itt is érvényes Simon Sinek mondása: Start with Why! Főleg vezetőknek szól a könyve, de szinte mindenhol alkalmazható/alkalmazandó üzenet.

Ha ezzel megvagy, akkor szinte automatikusan tudni fogod, mit kell írni/mondani felkutatott személynek, hogy felkeltsd az érdeklődését.

Tetszett az írásom? Akkor oszd meg az alábbi gombok használatával! :)