Szél Péter

Szép ugyan az új start menü, és hasznosnak tűnik az új értesitési sáv, ugyanakkor nem ezek az újítások tetszenek nekem a legjobban - itt az én top 3-as listám a Windows 10-es újdonságokról.

1. Felturbózott parancssor

Sokat használom a Windowsos parancssort, a Gitet például sokkal jobban szeretem így használni, mint GUI-n keresztül és a Powershell is nagy barátom a produktivitásban.

Mostoha helyzete volt mindeddig a Parancssornak, nem sokat fejlődött az elmúlt 15 évben. A Microsoft ugyanakkor most elérkezettnek látta az időt arra, hogy gondjaiba vegye az elhanyagolt alkalmazást.

Az alábbi újdonságokat mind a Parancssor tulajdonságainál tudjátok bekapcsolni.

Normális sor kijelölés és tördelés

Erre vártam igazán, végre nem csak blokk típusú kijelölése képes a Parancssor, hanem töri a kijelölést a sorok mentém, mint minden más program:

Valamint, ha átméretezem az ablakot, helyesen újratördeli a sorokat:

Boldogság! :)

Végre működik a Ctrl + C és V

Számos szokásos Ctrl parancs vált elérhetővé, így a

  • Ctrl + A kijelöli az összes eddig beír szöveget,
  • Ctrl + C kimásolja a kijelölt a szöveget,
  • Ctrl + V beilleszti a megfelelő pontra.

Oké, oké. Tudom, ez nem tűnik valami hatalmas nagy dolognak, de talán akad még valaki, aki annyit küzdött ezekkel, mint én, és átérzi az újdonság erejét.

Átlátszóság

Ez inkább csak amolyan eye-candy jellegű újítás, bár néha valóban hasznos látni, mi folyik a háttérben, miközben pötyögjük be a legújabb Powershell parancsunkat.

Szintaxis színek

Ez valójában inkább egy Powershell újítás, ugyanakkor a Windows 10-el érkezett, így ide sorolom ezt is.

Ahogy elkezdem írni az utasítást, kiszínezi, mintha egy forráskód-szerkesztőben lennék: az utasítás például sárga, a kapcsoló szürke a string pedig zöldes színt kap.

Jó hír, hogy a modult, amely ezt a funcionalitást biztosítja telepíteni lehet régebbi Windowsokra is.

2. Különálló tablet mód

A Windows 8 kísérletet tett arra, hogy ugyanazon operációs rendszer fusson tableteken mint a PC-ken. Az ötlet életszerű, ma már számos kettő-az-egyben eszköz kapható, amely használható tabletként és PC-ként is.

Sajnos a Windows 8-nak nem sikerült összehozni a két felületet, a csempés világ egérrel és billentyűzettel nagyon szokatlan és kényelmetlen volt használni. A 8.1-es frissítéssel valamelyest javult a helyzet, viszont továbbra sem volt igazán kényelmes használni.

Talán a Windows 8 kudarca is kellett ahhoz, hogy a Windows 10 már egy sokkal használhatóbb megoldást nyújtson. A Microsoft becsületére szolgáljon, hogy hallgatott a visszajelzésekre, ennek megfelelően fejlesztette ki legújabb operációs rendszerét.

Két teljesen elkülönülő módban lehet használni a Windows 10-et, tablet módban és desktop módban. A két mód között gombnyomással lehet váltani, illetve automatikusan felajánlja a rendszer a váltást, amikor észleli, hogy billentyűzetet csatlakoztattak hozzá.

Desktop mód

Dekstop módban a hagyományos Windows felületet kapjuk. Ismerős lesz minden: a tálca, az ikonok és a start menü.

Ebben a módban soha nem fognak teljes képernyős csempés alkalmazások futni; mind ablakban nyílik meg:

A felület így sokkal egységesebb képet fest, nincs olyan érzése az embernek, mintha két külön operációs rendszer felülete lenne összefércelve, mint valami digitális Frankenstein.

Tablet mód

Ebben a módban a csempés felületé a terep, start menü helyett start képernyő fogad a start gomb megnyomására, és minden alkalmazás teljes képernyőn jelenik meg.

Tablet operációs rendszerként nagyon szeretem a Windows 8-at. Van Androidos és Windows 8-as tabletem is, így össze tudom vetni a kettőt. Az utóbbi nekem sokkal jobban kézre áll, a navigáció és az osztott képernyős működés (több alkalmazás használata egymás mellett) mind sokkal kényelmesebbek Windows 8 alatt.

A Win 10 tablet módja megtartja az összes pozitív tulajdonságát a Windows 8-nak, és kibővíti néhány újdonsággal:

  • Kapunk "vissza" gombot, amit már a Windwos Phone-ból jól ismer és szeret(?) mindenki.
  • A korábbi menü megoldást felváltotta az iOS-ből és Androidból is jól ismert "hamburger" menü. Ennek köszönhetően talán könnyebb lesz portolni a különböző platformokra készített programokat Windowsra.

3. Csomagkezelő Windowsra

Itt csaltam egy kicsit, a OneGet még csak alig-béta állapotban van, mégis az igazán rég várt funkciók közé tartozik részemről, így már most kibérelte helyét a top 3-as listámon.

Aki nem lenne tisztában a linuxos csomagkezelők varázserejével, itt a lényeg: egyetlen sornyi paranccsal tudsz alkalmazásokat telepíteni, frissíteni vagy épp törölni végleg.

Tehát, ha mondjuk telepíteni szeretnéd a vim szövegszerkesztőt, egy Debian alapú linuxon egy sorral megoldhatod:

sudo apt-get install vim

Nem kell végigmenni a google -> installer letöltése -> next, next, finish lépéseken, hanem egyből a gépeden van.

Továbbá kényelmessé teszi a használatot az, hogy egyetlen utasítással tudod frissíteni az összes alkalmazást, beleértve magát az operációs rendszert is:

sudo apt-get upgrade

Ha minden jól megy, egy nem túl távoli jövőben egyetlen utasítással tudom majd frissíteni a Gitet, a Notepad++-t, a FileZillát vagy épp a 7-Zip programokat. Nagyon kényelmes lesz, például a 7-Zip telepítése ennyiből fog állni:

Install-Package 7zip

És veled mi a helyzet?

Kíváncsi vagyok, neked melyek a kedvenc újításaid? Írd meg hozzászólásban!