Szél Péter

Akad néhány, a módszertan alkotói által kitalált, mégis igen ügyetlen kifejezés, amelyek mellett Certified Scrum Masterként sem tudok elmenni. Mivel az egyértelmű kommunikáció alapja a fogalmak pontos elnevezése és helyes használata, személy szerint nagy hangsúlyt fektetek erre.

Ha félvállról vesszük az elnevezéseket, könnyen alakulnak ki félreértések és olyan viták, amelyek a fogalmak különböző értelmezése miatt vállnak feloldhatatlanná.

Nézzük végig a hibás elnevezéseket Scrumban.

1. Scrum

Kezdjük a legelején: maga a keretrendszer elnevezése elég béna, már csak azért is, mivel a legtöbben nem tudják, mit is jelent eredetileg.

A Scrum elnevezés a rugbyből származik, ahol a játékosok egyes játékrészek előtt összebújva, tülekedve igyekeznek megszerezni a labdát. Nekem előbb jut eszembe az alábbi kép láttán a birkózás, mint a szoftverfejlesztés.

Image of rugby players packing closely together

Az elnevezés ötlete egy 1986-os cikkből származik, amelyben Hirotaka Takeuchi és Ikujiro Nonaka egyetemi professzorok a modern szoftverfejlesztést egy rögbi játékhoz hasonlították. A játék során a játékosok között folyamatosan jár a labda, miközben haladnak előre a játéktéren. Útjuk nem előre definiált, hanem a csapattagok összjátékából születik.

Amikor azonban a módszertan elnevezése került terítékre, nem szerették volna a Rugby nevet választani, mivel az kevésbé tűnt eladhatónak - így végül a választás a scrum szóra esett.

2. Daily Scrum

A daily stand-up, avagy a napi megbeszélés hivatalos elnevezése daily scrum. Fogalmam sincs, hogyan tűnhetett jó ötletnek egy megbeszélést ugyanúgy elnevezni, mint magát a módszertant, hisz ha ugyanazt a nevet használjuk két külön fogalomra, akkor nem mindig egyértelmű, hogy melyikre is gondolunk pontosan. Valószínűleg ennek a következménye, hogy alig használjuk a hivatalos elnevezést, egyszerűen csak stand-upnak szokás nevezni.

3. Scrum Master

Oké, én is Scrum Master vagyok, ez még nem jelenti azt, hogy tetszik az elnevezés. Túlságosan nagyzolónak tűnik, és nem is fejezi ki a szerepkör valódi célját. Amiatt sem tetszik, mivel a mester szó kelthet olyan érzést, hogy a Scrum Master valami vagy valaki felett áll. Pont az ellenkezője igaz:

Az én értelmezésemben ugyanis a Scrum Master elsősorban coachként működik, támogatja a csapatot abban, hogy minél nagyobb teljesítményt érjen el.

Hogy mi lehetne a Scrum Master helyett? Néhány helyen használt az "Agile Coach" elnevezés, bár egy kicsit fura, mégis szimpatikusabb, mivel jobban kifejezi a szerepkör jellegét.

Hallottam még használni a "Servant Leader" kifejezést is, amely jól leírja a háttérben meghúzódó filozófiát.

4. Sprint

De most tényleg, mit nevezünk sprintnek? A sprintről mindenkinek a különösen intenzív, rövid távú futás jut eszébe, amely után pihenő következik.

A szoftverfejlesztés nem olyan, mint egy sprint, sokkal inkább hasonlít egy maratonra.

Maratont pedig nem lehet úgy futni, hogy az elején megpróbálunk sprintelni – nem fogjuk végig bírni a tempót, már az elején kidőlünk.

A legrosszabb mégis az, hogy a sprint kifejezést használva az a tévképzete támadhat valakinek, hogy az egész módszertan a vágtázásról szó, amelyben visszatekintés nélkül robogunk előre. Pont az ellenkezője igaz!

A Scrum kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a visszatekintésre, amelynek előfeltétele az átláthatóság és a pontos megfigyelés.

Ez egyben személyes hitvallásom is, folyamatos fejlődés a kiváló teljesítmény alapja, a fejlődés és tanulás feltétele pedig a folyamatos visszacsatolás.

Ha tetszett a bejegyzés, mások számára is hasznos lehet, akkor oszd meg az alábbi gombok segítségével!