Szél Péter

Függetlenül attól, hogy szeretjük-e zenei stílusát vagy sem, magyar énekesként 5. helyet szerezni egy ilyen versenyben tiszteletreméltó eredmény. Ez a siker azonban egyáltalán nem egyik napról a másikra jött, érdemes végignézni, hányszor bukott el Kállay, míg elérte célját.

Az énekes 2010-ben debütált egy tehetségkutató műsorban, ahol még a dobogóra sem került fel, bár országos ismertségre tett szert, így el tudott indulni pályáján. A következő években már hajtotta a vágy, hogy bekerüljön az Eurovíziós dalfesztiválra, de még az előválogatók során kiesett, hatalmas kudarc. 2013-ban ugyan már bekerült a televíziós válogatóba, azonban ismét elbukott a cél előtt. Ha a folyamatos balsiker következtében összeomlott volna, és megáll, idén nem jutott volna el Dániába az áhított fesztiválra. A tanulság tehát az, hogy csak kitartó, állhatatos és következetes munkával érhető el a kívánt cél.

Siker egyik napról a másikra?

Gyakran ámulunk a hirtelen jött sikereken, szinte egyik napról a másikra robbannak be emberek és új startupok a köztudatba. Azonban ha jobban megnézzük a történetüket, mindig azt fogjuk látni, hogy az "egyik napról a másikra" bekövetkezett sikerhez egy 5-10 éven keresztül tartó igen rögös út vezetett. Kisebb-nagyobb sikerek persze kísérték emberünket, de döntően inkább kudarcok és bukások sora.

Elbukott a sprint

Túl gyakran látom, hogy egy elbukott sprint esetén pellengérre állítják a csapatot és összevont szemöldökű menedzserek kérdéseket tesznek fel, mint "Mennyivel buktuk el a célt?", "Ki a hibás ezért?", vagy "Mekkora a bukás miatti veszteség?". Ennek viszont az a teljesen természetes következménye, hogy legközelebb a csapat jóval nagyobb pontokat fog osztani ugyanazon komplexitású feladatoknak, így védik be magukat az esetleges kudarc ellen. Ebből adódóan viszont kevesebb feladat mellett fogják elkötelezni magukat, végső soron csökkenni fog a csapat teljesítménye.

Mi a helyes hozzáállás hát?

Az elbukott sprintre úgy kell tekinteni, mint egy potenciális lehetőségre, amiből számos dolgot tanulhatunk. A helyes kérdés tehát az, hogy "Mit csináljunk máshogy/jobban legközelebb?" Meg kell érteni, hogy a kudarc nem más, mint egy mérföldkő a sikerhez vezető útón, ha kitartóan és következetesen küzdünk a közös cél érdekében, el fogjuk érni.